Sabtu, 28 Januari 2012


RESEPI KUZI AYAM

1 ekor ayam dipotong sederhana
1 cawab susu cair
2 sudu besar REMPAH KUZI CAP JAM
5 biji cili merah
2 biji tomato dibelah empat
1 biji bawang besar dibelah empat
1 cawan sos tomato
2 sudu besar kismis
garam secukup rasa
minyak utk menumis
sedikit serbuk kunyit

BAHAN MESIN
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5 sm halia
1 cawan bawang goreng
5 biji cili merah

CARA MEMASAK

1. Bersihkan ayam, gaul dengan serbuk kunyit dan garam. Goreng sehingga 3/4 masak...ketepikan seketika.
2. Panaskan 3 sudu besar minyak masak dan tumis bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak. Masukkan rempah kuzi dan sos tomato, kacau sehingga rata.
3.  Masukkan ayam, susu cair, kismis dan tomato yang telah dipotong tadi, bawang besar dan cili merah. Kacau rata dan biarkan sehingga naik minyak.
5. Hidangkan bersama2 nasi minyak atau nasi putih.

SELAMAT MENCUBA.

Tiada ulasan: