Sabtu, 28 Januari 2012

Gulai ikan tongkol ini sedap dimakan dengan nasi dagang. Terdapat 2 jenis nasi dagang kat malaysia ni tetapi family lebih suka makan gulai ikan tongkol ni dengan nasi dagang kelantan


RESEPI GULAI IKAN TONGKOL

9 ekor ikan tongkol yang telah direbus semalam
1 biji kelapa (buat untuk 3 cawan santan)
2 biji cili merah dipotong 2
2 biji tomato dibelah 4
1 biji timun dibelah sesuka hati
1 keping asam keping
garam secukup rasa

BAHAN UTK DIKISAR

5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit lada hitam
1 1/2 inci lengkuas
10 biji cili kering
1 sudu kecil serbuk kunyit

CARA MEMASAK

1. Masukkan santan bersama2 bahan yang dikisar dan garam kedalam periuk. Panaskan dan kacau selalu supaya santan tidak berketul-ketul.
2. Bila kuah sudah cukup pekat, masukkan ikan yang telah direbus semalam dan biarkan seketika.
3. Masukkan hirisan timun dan cili merah. Kecilkan api dan masak anggaran selama 20 minit atau sehingga kuah pekat.
4. Masukkan tomato yang telah dihiris tadi, gaulkan sekejap dan bolehlah diangkat.
5. Hidangkan bersama2 nasi dagang atau pun sesuai juga dengan nasi putih.

SELAMAT MENCUBA!!!


Tiada ulasan: