RESEPI GULAI IKAN TONGKOL
9 ekor ikan tongkol yang telah direbus semalam
1 biji kelapa (buat untuk 3 cawan santan)
2 biji cili merah dipotong 2
2 biji tomato dibelah 4
1 biji timun dibelah sesuka hati
1 keping asam keping
garam secukup rasa
BAHAN UTK DIKISAR
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit lada hitam
1 1/2 inci lengkuas
10 biji cili kering
1 sudu kecil serbuk kunyit
CARA MEMASAK
1. Masukkan santan bersama2 bahan yang dikisar dan garam kedalam periuk. Panaskan dan kacau selalu supaya santan tidak berketul-ketul.
2. Bila kuah sudah cukup pekat, masukkan ikan yang telah direbus semalam dan biarkan seketika.
3. Masukkan hirisan timun dan cili merah. Kecilkan api dan masak anggaran selama 20 minit atau sehingga kuah pekat.
4. Masukkan tomato yang telah dihiris tadi, gaulkan sekejap dan bolehlah diangkat.
5. Hidangkan bersama2 nasi dagang atau pun sesuai juga dengan nasi putih.
SELAMAT MENCUBA!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan