Sabtu, 28 Januari 2012


setiap kali kenduri kahwin gulai kawah adalah menjadi satu hidangan yg wajib di negeri Kelantan. Rasanya sgtlah enak sehingga menjilat jariii...Kawan2, cubalah resepi gulai kawah ni...

GULAI DAGING/KAWAH KELANTAN

BAHAN2

I kilo daging ( pakai daging cincang pun ok juga, lagi sedap)

BAHAN A
1 paket REMPAH GULAI DAGING CAP JAM
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
5 tangkai cili kering
2 sudu besar ketumbar disangai dan ditumbuk halus
2 sudu besar gula merah atau gula melaka

BAHAN B
2 sudu besar kerisik
3 kg santan atau 3 kotak santan yg kecil
garam, gula dan air asam jawa

CARA2 MEMASAK

1. Kisar bahan A.
2. Tumis sehingga wangi. Masukkan daging yang telah ditos tadi dan gaulkan sehingga sebati.
3. Masukkan 1/3 daripada santan dan masak sehingga daging lembut. Tambah air jika perlu.
4. Apabila daging sudah empuk, masukkan baki santan, garam, gula dan juga kerisik.
5. Masak sehingga mendidih. Sedia untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA!!!!!!!!!!!

Tiada ulasan: